ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У сусрет Међународном дану игре, који се обиљежава 29.априла као „најслађе" право дјетета, другари средње групе  из „ЈУ „Дјечији вртић „Чика Јова Змај" Фоча са васпитачима, посјетили су канцеларију Омбудсмана за дјецу у Фочи и разговарали са представницима Институције о правима дјетета, а посебно о њима важном праву,  праву на игру и слободно вријеме, а разговарали су и о неким занимањима одраслих, као што је и „занимање заштита права дјетета".

Савјетник Омбудсмана за дјецу упознала је малишане о важности игре и квалитетно искориштеног слободног времена за здраво одрастање дјетета и њихов психофизички развој, а малишани су на њима својствен начин казивали како користе слободно вријеме и које игре су им најдраже. Истакли су да, осим дружења са вршњацима у Вртићу, највише воле да играју фудбал,возе бицикло, да проводе вријеме са родитељима, да им читају приче, гледају цртане филмове, да се друже на рођенданским забавама... 

Представници Омбудсмана за дјецу упознали су малишане о значају игре за њихов раст и развој, о важности дружења са својим родитељима, и породицом, као и о значају дружења са другом дјецом јер на тај начин развијају и самопоуздање, осјећај за сарадњу и дружење са другом дјецом. Такође,  изразили су захвалност малишанима на њиховој посјети и задовољство што су нас посјетили, и позвали их на чешћа дружења са Омбудсманом за дјецу.