ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Замјеник омбудсмана за дјецу Гордана Рајић, присуствовала је стручној расправи о Закону о привременом издржавању дјеце (Алиментациони фонд), која је одржана данас у Административном центру Владе Републике Српске, у организацији Министарства породице, омладине и спорта.

На радној верзији Закона о привременом издржавању дјеце ради се већ дуже вријеме, а ријеч је о својеврсном начину системске подршке првенствено дјеци која су оштећена када је у питању плаћање алиментације од несавјесних родитеља.

Сврха наведеног закона је да се помогне дјеци да на једноставнији начин остваре своје право на издржавање од родитеља дужника, тако што би се новчана средства на име издржавања дјетета исплаћивала из средстава Фонда, а Фонд би преузео терет принудне наплате тих средстава од стране дужника. 

Закон о привременом издржавању дјеце (Алиментациони фонд) требало би ускоро да заживи, а према ријечима Соње Давидовић, министра породице, омладине и спорта Републике Српске, планирано је да исти буде упућен у Народну скупшину Републике Српске у трећем кварталу ове године.