ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести обиљежава се 15. фебруара широм свијета и има за циљ да промовише боље разумијевање изазова са којима се суочавају дјеца обољела од малигних болести и њихове породице, као и потребу за пружањем подршке дјеци и младима обољелим и излијеченим од малигних болести и њиховим породицама.

Обиљежавајући Међународни дан дјеце обољеле од малигних болести желимо поручили да ниједно дијете или породица не би требало да самостално пролазе кроз процес лијечења те болести, као и да подсјетимо на потребу обезбјеђивања приступа квалитетном третману малигних болести код дјеце.

Међународни симбол борбе против малигних болести међу дјецом је златна врпца. Њоме се жели указати колико је дјечји живот драгоцјен те нас подсјетити на мале хероје који се свакодневно боре против ових болести.

Ове године, услијед неповољне епидемиолошке ситуације, Родитељска кућа је затворена за све посјете. Упркос томе, у Музеју Републике Српске је одржана хуманитарна акција Удружења родитеља дјеце обољелих од малигних болести "ИСКРА" из Бања Луке, а коју је подржао и Омбудсман за дјецу. У Музеју је овом приликом одржана ликовна радионица, гдје су ученици Медицинске школе, Бањалучке Гимназије и Католичког школског центра "Иван Мерц" из Бања Луке цртала за дјецу у Родитељској кући. Ово је диван начин да дјеца средњих школа кроз цртеже пошаљу поруке и подршку дјеци која се лијече од малигних болести.