DJECA SU REKLA

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti obilježava se 15. februara širom svijeta i ima za cilj da promoviše bolje razumijevanje izazova sa kojima se suočavaju djeca oboljela od malignih bolesti i njihove porodice, kao i potrebu za pružanjem podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od malignih bolesti i njihovim porodicama.

Obilježavajući Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti želimo poručili da nijedno dijete ili porodica ne bi trebalo da samostalno prolaze kroz proces liječenja te bolesti, kao i da podsjetimo na potrebu obezbjeđivanja pristupa kvalitetnom tretmanu malignih bolesti kod djece.

Međunarodni simbol borbe protiv malignih bolesti među djecom je zlatna vrpca. Njome se želi ukazati koliko je dječji život dragocjen te nas podsjetiti na male heroje koji se svakodnevno bore protiv ovih bolesti.

Ove godine, uslijed nepovoljne epidemiološke situacije, Roditeljska kuća je zatvorena za sve posjete. Uprkos tome, u Muzeju Republike Srpske je održana humanitarna akcija Udruženja roditelja djece oboljelih od malignih bolesti "ISKRA" iz Banja Luke, a koju je podržao i Ombudsman za djecu. U Muzeju je ovom prilikom održana likovna radionica, gdje su učenici Medicinske škole, Banjalučke Gimnazije i Katoličkog školskog centra "Ivan Merc" iz Banja Luke crtala za djecu u Roditeljskoj kući. Ovo je divan način da djeca srednjih škola kroz crteže pošalju poruke i podršku djeci koja se liječe od malignih bolesti.