ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Омбудсман за дјецу већ дванаесту годину обиљежава Дан сигурног интернета, са циљем промоције сигурне и позитивне употребе дигиталне технологије, посебно међу дјецом и младима. Овај дан се обиљежава  другог дана, друге седмице, другог мјесеца.

Дан сигурног интерента само је још један апел да се тема држи стално актуелном, јер једина сигурна заштита за дјецу је учење дјеце о предностима и ризицима ове комуникације. Потребна је стална и свеобухватна едукација и информисање дјеце, родитеља, свих професионалаца који раде са дјецом и широке јавности. Само дјеца која су едукована и довољно информисана могу препознати ситуације које их могу повриједити, а ми одрасли им требамо бити подршка и пружити помоћ ако доживе неугодности и насиље на интернету.

Фокус сигурности на интернету се током година с креирања „сигурног" интернета преусмјерио на креирање „бољег" интернета. Сви имамо велику улогу и управо ради тога, у духу овогодишњег слогана „Заједно за бољи интернет", требамо се ујединити како би интернет учинили бољим мјестом за све нас.

Ове године представници институције Омбудсмана за дјецу су у ОШ „Станко Ракита" Бања Лука заједно са осмим разредима организовали радионицу - Заједно за бољи интерент, и том приликом су ученици учестовали у мини квизу познавања сигурног кориштења интернета. Циљ радионице је да едукујемо дјецу о правилном начину понашања на интеренту и одговорном кориштењу технологије, те како адекватно да реагују и коме да се обрате у ситуацији уколико се осјећају узнемирено на интернету. Правила налажу да за онлине комуникацију важе сва правила као и за пристојну комуникацију у стварном животу.

Заштита дјеце од различитих облика насиља захтијева мултидисциплинаран приступ и сарадњу свих надлежних служби и институција, без обзира гдје се насиље дешава и ко су починиоци. При томе родитељи имају посебну обавезу и одговорност, али и школа и као васпитна и образовна установа има и обавезу и одговорност у заштити дјеце од различитих облика насиља, злостављања и занемаривања, посебно у дијелу реализације програма превенције, јер је то најбоља заштита за дијете.