ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У поводу обиљежавања 30.рођендана Републике Српске, Републички педагошки завод, у сарадњи са Министарством просвјете и културе и општином Фоча, организовао је свечану академију у Средњошколском центру Фоча, изложбом најбољих ликовних и читањем најбољих литералних радова ученика из свих крајева Републике Српске на тему „Отаџбина".

На академији су награђени најбољи радови настали пером и четкицом на тему Отаџбина, који су пристигли на конкурс Републичког педагошког завода. 

Најбољи литерални рад написала је Александра Вукадиновић из ОШ"Свети Сава" из Зворника, у конкуренцији ученика основних школа, док је прво мјесто на литералном конкурсу за ученике средњих школа освојила Маја Милошевић, из Медицинске школе Бања Лука. Најбољи ликовни рад  у категорији ученика основних школа нацртала је Милица Благојевић из ОШ "Петар Кочић" из Бања Луке, док је за најбољи ликовни рад у категорији средњих школа проглашен рад Милане Ђаковић из Технолошке школе Бања Лука. Награду за најбољу мапу освојила је Гимназија Прњавор. 

У холу фочанског Средњошколског центра постављена је изложба свих ликовних радова, док су ученици награђени за литералне радове прочитали своје пјесме и радове посвећене Републици Српској. 

На позив организатора свечаној академији присуствовали су бројни гости из Републике Српске, представници академске заједнице, локалних заједница, васпитнообразовних установа, Омбудсмана за дјецу и медија. 

Дјеца из предшколских и школских установа општине Фоча пригодним културно - умјетничким програмом пјесмом и игром на најљепши начин честитали су успјех својим вршњацима и рођендан Републици Српској.