ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

У оквиру пројекта  „Да, то сам ја!" којег уз подршку Министарства просвјете и културе реализује Удружење "Породични круг" из Бијељине, на Педагошком факултету у Бијељини 28.12.2021.године одржана је завршна Конференција на којој су презентована постигнућа Пројекта.

Планиране активности Пројекта су: сензибилизација јавности о значају раног учења и укључивања дјеце Рома у предшколске установе и основне школе, обука васпитача и наставника за рад са дјецом из осјетљивих категорија становништва (са нагласком за дјецу Роме), израда Приручника за рад са дјецом из осјетљивих категорија, унапређивање компетенција родитеља, медијска кампања с циљем развоја свијести о потреби образовања ромске дјеце. Пројектом су биле обухваћене  предшколске и школске установе из локалних заједница у којима живи ромска популација.

На Конференцији је истакнуто је да је готово статистички занемарљив број  малишана ромске популације која похађају предшколске установе, а као позитиван примјер је истакнут Град Бијељина, који има највећи проценат обухвата у предшколским установама, како јавном тако и приватним. Препознат је и проблем високог процента  напуштања основне школе ученика ромске популације.

Конференцији су присуствовали: Помоћник министра просвјете и културе Републике Српске, Наташа Цвијановић, Градоначелник Града Бијељине, Декан педагошког факултета, Замјеник Омбудсмана за дјецу Јованка Вуковић, те представници предшколских установа, основних школа, центра за социјални рад, здравственог и невладиног сектора. Замјеник Омбудсмана је приликом обраћања на Конференцији указала на значај Институције Омбудсмана за дјецу у заштити права сваког дјетета, што подразумијева синхронизовано дјеловања свих субјеката заштите у давању подршке дјеци и породицама у циљу препознавања значаја образовања и остваривања права на образовање, као универзалног права  и права дјетета.