ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Снимање насиља међу дјецом и његово објављивање није у интересу дјеце.

Свако дијете има право на одрастање у средини која му пружа поштовање и подршку и у којој нема насиља, јер свако насиље вријеђа и понижава, свако боли и свако, према оцјени стручњака, угрожава правилан психо-физички развој и одрастање дјетета.

Нажалост, један од најчешћих облика кршења основних права и интереса дјеце су различити облици насиља над дјецом и насиља међу дјецом. Посебно забрињава све присутније насиље на интернету, које се јавља у различитим облицима, између осталог као:  поруке непримјереног и узнемиравајућег садржаја, увредљиве и пријетеће поруке, слање фотографија које вријеђају дјететово достојанство, интегритет, слободу и безбједност, изношење личних и породичних података, подстицање говора мржње. Ово насиље може бити присутно 24 сата и сваки дан у седмици и  на сваком мјесту, на којем  су дјеца до сада била потпуно заштићена.

При томе додатно забрињава све присутније снимање насиља међу дјецом и дијељење тих снимака путем друштвених мрежа и објављивање у медијима. Објављени снимци насиља увијек отварају бројна питања - гдје смо били до сада, шта су радили родитељи а шта је урадила школа, имамо ли програме превенције и својеврстан су притисак на надлежне институције, установе и службе да предузму потребне мјере из своје надлежности.

Међутим, објављивање снимљеног насиља и изношење појединости о конкретном случају, апсолутно је неприхватљиво, није у интересу дјеце и не доприноси њиховој заштити. Објављени снимци су додатно насиље над дјецом, доводе до повреде права на приватност дјеце којој се наноси додатна штета и објављени снимци их чине додатно рањивим. Достојанство и права дјетета морају се поштовати у свим околностима. Важно је интерес јавности усмјерити на проблем и његово рјешавање а при томе додатно не повриједити дијете.           

 

Омбудсман за дјецу

др. сц. Наталија Петрић