ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Поводом Међународног дана права дјетета, 20.новембра, Музеј Републике Српске данас је организовао традиционалну манифестацију у циљу промоције права дјетета и промоције културне баштине Републике Српске.

Према програму обиљежавања овог значајног датума сваке године Одјељење за образовно-педагошки рад Музеја у госте позива ученике из удаљенијих школа Републике Српске. Ове године гости су били ученици од ИВ-ИX разреда ЈУ ОШ „Бранко Ћопић" Бјелајце и подручних школа Баљвине и Густовара, Мркоњић Град.

Омбудсман за дјецу Драгица Радовић свечано је отворила традиционалну манифестацију, изразила задовољство због дружења представника Институције са ученицима ових школа и подсјетила присутне на значај УН Конвенције о правима дјетета коју је усвојила Генерална скупштина УН 20. новембра 1989. године.

Обиљежавање Међународног дана права дјетета има за циљ да подсјети и сензибилише јавност о потреби заштите дјеце од злоупотреба, насиља, занемаривања и разних облика дискриминације, а уједно је прилика да подсјетимо доносиоце одлука  да стварају будућност у којој свако дијете има једнаке прилике  за учење, заштиту, бригу и будућност за здраво одрастање у окружењу у коме свако дијете има право напредовати.