ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Међународни дан дјетета обиљежава се сваке године 20.новембра јер је тога дана 1989. године Генерална скупштина УН усвојила Конвенцију о правима дјетета. Као међународни документ Уједињених народа, Конвенција садржи универзалне стандарде које државе морају гарантовати сваком дјетету. Тиме је дато обећање да ће свој дјеци бити осигурана једнака права, те да ће учинити све како би се заштитила и осигурала њихова права на живот, развој, учење и развијање, без дискриминације.

У поводу обиљежавања Међународног дана дјетета, неопходно је додатно подржати дјецу и младе, омогућити им да се њихово мишљење боље чује, али и потакнути их да својим личним ангажманом буду заговорници властитих идеја у циљу остваривања и заштите својих права.
Управо се то настоји омогућити кроз заједничка учешћа и сусрете, па је тако и ове године омбудсман за дјецу учесник одређених активности чији је циљ не само упознавање дјеце са њиховим правима, већ и партиципација, односно учешће дјеце у остваривању тих права.

Омбудсман за дјецу организује сљедеће активности поводом 20. новембра, Међународног дана дјечијих права:

1. За дан 17.11.2021.године, сриједа, организујемо радионицу у ОШ "Јован Јовановић Змај" Бања лука, на тему „Да ли знамо шта је насиље?"

2. Дана 19.11.2021.године, петак, Омбудсман за дјецу традиционално са Музејем РС учествује у отварању манифестације „Међународни дан права дјетета" у Музеју Републике Српске, а у програму учествују ученици централне ЈУ ОШ „Бранко Ћопић" Бјелајце и подручних школа Баљевине и Густовара из Мркоњић Града,

3. Омбудсман за дјецу организује онлајн састанак на тему „Адолесценти и ментално здравље" дана 25.11.0201. године. Поред ученика неколико средњих школа из Републике Српске и психолога запослених у тим школама, сесији ће присуствовати и представник Центра за ментално здравље из Бијељине, представници медија као и представници Омбудсмана за дјецу.

Омбудсман за дјецу Републике Српске свој дјеци и институцијама и службама које раде са дјецом честита Међународни дан права дјетета, 20. новембар и позива све релевантне субјекте да се максимално ангажују у свим сегментима дјечијег одрастања на остваривању најбољег интереса дјетета.