ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Дана 18.11.2021. године, а поводом Међународног дана дјечијих права Вијеће за дјецу БиХ, Министартсво за људска права и избјеглице БиХ у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и другим партнерима организовао је округли сто на тему „Посљедице  ЦОВИД-а у образовању, квалитета, инклузија и ментално здравље", путем зоом платформе. У раду Конференције учествовали су представници организатора, НВО, Омбудсмена за људска права БиХ, ресорних министарстава,  као и омбудсман за дјецу.

Поред представника организатора и УНИЦЕФ-а у уводном дијелу учесницима су се обратили дјеца/млади, који су уз помоћ организације  WОРЛД ВИСИОН припремили панел излагања и изложили своја искуства која су имали у образовном процесу, те утицај пандемије на квалитет њиховог образовања.

У свом излагању Драгица Радовић, омбудсман за дјецу истакла је значај примјене права дјетета на партиципацију и права на мишљење, јер су учесници имали прилику чути глас дјеце на тему данашње Конференције. Такође, истакла је да су правила установљена у ситуацији изазваној појавом пандемије проузроковала промјене у начину живота свих, а посебно дјеце, а да ли је услијед тога дошло до посљедица по њихово физичко и ментално здравље, с обзиром на многе страхове и дилеме код дјеце, вријеме пред нама ће то показати. Такође, скренила је пажњу на обавезу свих субјеката који се баве питањем и проблемима дјеце, да и у ситуацији изазваној пандемијом у сваком случају који се тиче услова, рада и односа са дјецом поступају у најбољем интересу дјетета.