ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић разговарала је данас са министрицом Министарства просвјете и културе  Републике Српске Наталијом Тривић о примјени УН Кoнвенције о правима дјетета у образовном систему, те подизања на већи ниво остваривање права дјетета.

Министар просвјете и културе је истакла да ресорно Министарство континуирано предузима активности да обезбиједи једнако право на образовање свој дјеци, посебно дјеци са потешкоћама у развоју и у руралним областима.

Разговарано је и о провођењу хигијенско-епидемиолошких мјера у школама и констатовано да се васпитно-образовне установе придржавају препоручених мјера Института за јавно здравство, те да се број ученика који се налазе у изолацији смањује.

Омбудсман за дјецу је оцијенила да је редовно одвијање наставе у школама изузетно важно за ученике, ради квалитетног стицања знања, а и због социјализације дјеце и међусобне комуникације, поздравила је напоре Министарства у овом правцу, те констатовала да су двије институције на истом задатку стварања  услова за унапријеђење остваривање права дјетета и досљедне примјене УН Конвенције о правима дјетета.