ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Поводом обиљежавања "Дјечије недјеље" представници омбудсмана за дјецу из канцеларије у Добоју су одржали радионицу са ђацима А одјељења петог разреда ОШ "Обудовац" у Обудовцу, из програма  "О твојим правима у твојој школи" на тему  "Шта знамо о насиљу". Оно што је занимљиво за одржавање ове радионице је чињеница да је иста одржана "на даљину", преко интернета уз примјену савремене технологије, а због потребе поштовања прописаних мјера Института за јавно здравље Републике Српске.

Наведени начин одржавања радионице у којој су активно учествовала дјеца је ново искуство и за нас и за дјецу, а искуство које смо стекли ће свакако бити предмет анализе ради одржавања будућих радионица. Ђаци су и на овакав начин показали, заинтересованост за рад и сарадњу, примјеран ниво познавања основних обиљежја насиља, били су спремни на разговор и без задршке су разговарали о проблемима са којма су се сусретали. Оно што нам је посебно занимљиво је то да су у разговору ђаци указали на појаву непримјереног понашања приликом њихових спортскоих такмичења, као и на часовима физичког васпитања, када у жару такмичења и борбе изгубе бод или утакмицу при чему, од стране која губи, често дође до излива незадовољства и љутње уз употребу непримјереног рјечника. Посебно их је занимало да ли се и у таквим случајевима може говорити о насиљу.

Ова радионица је показала је да се због тренутне ситуације и на овај начин може радити са дјецом, али смо, ипак, мишљења да је непосредан рад са дјецом много квалитетнији.