ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У склопу обиљежавања манифестације „Дјечија недјеља", а на позив Савјета ученика  ЈУ „Економска школа Бијељина", мр Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске је одржала радионицу „Учешће дјеце и младих у играма на срећу", са ученицима другог разреда  ове школе. Радионица је реализована на отвореном простору, у школском амфитеатру, у складу са актуелним мјерама Института за јавно здравље Републике Српске.

Ученици су показали велико интересовање за ову тему и активно су учествовали у раду радионице.  У разговору са ученицима потврђен је и закључак Посебног извјештаја Омбудсмана за дјецу, који им је презентован, да су игре на срећу лако доступне дјеци и младима, те да при уласку у такве објекте нико не утврђује њихову старосну доб, али и да се такви објекти налазе у непосредној близини њихове школе. 

Током радионице, ученици су упознати са вишеструко штетним посљедицама које оставља патолошко учешће у играма на срећу на здравље и добробит, не само њихово него и њихове породице, те им је указано да се према мишљењу и искуствима стручњака, зависност од коцке-као болести зависности, најтеже лијечи у психијатријском и психотерапеутском смислу. На крају радионице ученици су  изразили мишљење да би увођење ове тематике у школски програм било сврсисходно и превентивно, али не само кроз „наставничко предавање, него и кроз учешће некога ко се изборио са овом или неком другом болешћу  зависности".