ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Омбудсман за дјецу је заједно са Музејом Републике Српске данас у Сталној поставци Музеја РС одржао радионицу под називом „Заједно можемо све". Радионица је била намјењена за групу дјеце из Клуба вртић и јаслице „Бајка" Бања Лука и штићенике Дјечијег дома „Рада Врањешевић".

Садржаји данашње радионице приређен је са циљем да се дјеца боље упознају са својим правима, шта то права значе и која права имамо. Дјеци су припремљене бојанке о правима, кроз бојанку смо учили која права постоје, зашто су важна и слушали примјере како они користе та права, те су потом дјеца и бојили права према својим жељама у својим омиљеним бојама. Уз разговор смо цртали, уз цртање смо разговарали. Дјечија права су тема дана, али стечена знања ће трајати цијели живот.

Сврха одржавања "Дјечије недјеље" је да се истакне важност дјечјих права, права која су прописана УН Конвенцијом о правима дјетета, да додатно усмјери пажња друштва на потребе дјеце и њихов положај у друштву, те да подсјетимо доносиоце одлука да при доношењу одлука које се односе на живот дјеце од приоритетне важности треба бити управо најбољи интерес дјетета.