ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Мрежа европских омбудсмана за дјецу ЕНОЦ организовала је Конференцију и Генералну скупштину, која је ове године одржана у Атини, али и путем зоом апликације, за оне који нису могли лично присуствовати. Као и сваке године, конференција је окупила велики број европских омбудсмана за дјецу и других стручњака за заштиту права дјеце, који су имали прилику да размијене знања и искуства стечена у раду са дјецом.

На Конференцији су представљена два извјештаја: „КОВИД 19 и лекције за будућност", о искуствима омбудсмана за дјецу у заштити права дјеце у вријеме пандемије вируса корона, као и извјештај „Дјеца у покрету", заснован на искуствима земаља које су примале дјецу мигранте и њихове породице. Млади савјетници ЕНОЦ окупљени у мрежи ЕNYA говорили су о својим искуствима и утицају КОВИД 19 на њихова права.

Генерална скупштина је била прилика да се изабере ново руководство и администрација ЕНОЦ, те је за 2022. годину та част припала Омбудсману Исланда.

У име Институције Омбудсмана за дјецу Републике Српске Конференцији и Генералној скупштини је присуствовала Драгица Радовић, омбудсман за дјецу.