ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

У просторијама Центра за културу „Семберија" Бијељина представљен је Посебан извјештај Институције Омбудсмана за дјецу „Учешће дјеце и младих у играма на срећу".
Омбудсман за дјецу Драгица Радовић и сарадници, који су радили на изради извјештаја, су презентовали најзначаније резулатате истраживања, као и дефинисане препоруке.

Презентацији су присуствовали представници релевантних институција и установа који су својим дјеловањем, директно или индиректно усмјерени на заштиту права и унапријеђење положаја дјеце, а посебно на превенцију њиховог учешћа у играма на срећу, које када постану патолошке, представљају једну од најозбиљнијих болести зависности.

Након представљања Посебног извјештаја, у врло квалитетној дискусији, са доста занимљивих приједлога учествовали су представници: Републичке управе за игре на срећу, инспекцијских служби на нивоу Републике Српске и Града Бијељине, Полицијске управе Бијељина, Центра за ментално здравље Бијељина, центара за социјални рад Бијељина, Угљевик и Лопаре, представник градске Управе Бијељина, УГ за образовање Рома „Отахарин", предсједници актива директора основних и средњих школа регије Семберије, те психолози из четири средње школе.

На скупу се посебно чуо глас дјеце, ученика средњих школа, који су указали на чињеницу да се „пуно њихових другара бави коцком, да им је врло једноставан приступ у кладионице, које су близу школа и у кафиће гдје имају апарати, као и да их нико не упозорава да не могу ући". Један од њих је изнио и лично искуство са коцком и „борбу за излазак из ње." На крају су изнијели став да је „коцкање штетно по дјецу" и да сматрају важним да се о томе треба причати у школи, породици и медијима.

Скуп је пропраћен од стране великог броја медија.