ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Министарство просвјете и културе саопштило је да је у сриједу, 1. септембра све спремно за почетак нове школске године, коју ће ученици похађати на редован начин, уз трајање школског часа од 45 минута, тако да ће школско звоно у свим основним и средњим школама огласити почетак нове школске године.

Почетак школске године јесте свакако и радост и брига, како за дјецу, тако и за родитеље, али и за просвјетне раднике.

Ђаци прије свега, с нестрпљењем очекују почетак нове школске године, радују се сусрету са другарима, наставницима, и размишљају да ли ће одговорити изазовима које почетак сваке школске године ставља пред њих. Најмлађи ученици који ће јесенас први пут сјести у школске клупе радују се другарима које ће упознати, првим учитељима, новим знањима, и они највише требају подршку и родитеља и учитеља како би први сусрет са школом на набољи начин обиљежио, како кажу, најљепше животно доба.

Већина родитеља и даље размишља како обезбиједити све потребно за своје дијете, јер нису само уџбеници и школски прибор проблем, већ и патике, хлаче, тренерка ...шта већ ком дјетету недостаје.

Претходна школска 2020/2021  година била је препуна неизвјесности  и изазова, јер смо се по први пут сусрели са пандемиом вируса корона, која је утицала готово на све области живота и увелико измијенила наше животне навике, протекла је без уобичајених многих активности, није било дијељења ужине, дружења на малим и великим одморима, разговора о ђачким несташлуцима по ходницима... Умјесто тога, имали смо „препоручене мјере, разна ограничења"  - ношење маски, акценат на личној хигијени, дезинфекцији просторија, одржавање дистанце, скраћени часови, рад у групама и извођење онлине наставе, постали су школска свакодневица, а квалитет наставе у таквим условима је упитан.

Ове школске 2021/2022 године школско звоно 01.септембра огласиће не само почетак нове школске  године, већ и наду да нови почетак доноси више оптимизма, јер смо неке нове навике у понашању већ усвојили и  прилагодили се тренутној ситуацији, схватили да је заштита и очување здравља најважније, па нам и нове препоручене мјере за организацију наставног процеса Института за јавно здравство Републике Српске неће, надати се, тешко пасти. Јер, сад већ богатији за једно ново животно искуство, спремније и храбрије корачамо у нове школске изазове.

Подсјећам да је партнерски однос родитеља и школе за остваривање циљева образовања изузетно важан, и неопходно је да се, као и до сада одвија  на сталној сарадњи и комуникацији, међусобном уважавању и заједничком доприносу успјеху сваког дјетета. Неопходно је да тај партнерски однос и даље буде дио школске праксе, јер у датим условима само тако ћемо одговорити на потребе дјеце и осигурати да њихов најбољи интерес буде заједнички приоритет.

Дјецо, родитељи, наставници срећан вам почетак нове школске године.