ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У организацији Сервис центра „Трачак наде" из Фоче, уз подршку УСАИД-овог Програма подршке заштити људских права, у Фочи је одржан округли сто „Сервис центар као примјер добре праксе у локалној заједници".

У раду округлог стола  учествовали су представници УСАИД из Сарајева, омбудсман за дјецу, представници локалне заједнице, основних школа општине Фоча, представници Универзитетске болнице Фоча, Медицинског и Стоматолошког факултета, основних школа и предшколских установа, удружења грађана, као и представници родитеља дјеце са потешкоћама у развоју.

Учесницима је представљен рад и активности Сервис центра који пружа услуге корисницима са територија општина: Фоча, Фоча-Устиколина, Чајниче, Горажде, Вишеград, Билећа и Љубиње. Између осталог, захваљујући подршци Универзитетске болнице Фоча, Медицинског и Стоматолошког факултета, Центар обезбјеђује и специјалистичке услуге дефектолога, логопеда, психолога. У наредном периоду, Центар планира формирање дневног центра гдје ће дјеца и лица са потешкоћама у развоју имати сигуран боравак и све потребне услуге.

Заједнички закључак учесника округлог стола је да Центар има важну улогу у помоћи и заштити рањивих категорија становништва и да је неопходно обезбиједити услове за одрживи развој Сервис центра и стварање услова за трансформацију у дневни центар.

Омбудсман за дјецу Драгица Радовић, подсјетила је на обавезу друштвене заједнице да поштује и примјењује одредбе УН Конвенције о правима дјетета којом је, између осталог, прописано да дјеца са потешкоћама у развоју имају право на посебну заштиту и на пуну инклузију и учешће у свим друштвеним и животним активностима.