ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Омбудсман за дјецу, Драгица Радовић са сарадницима, посјетила је у петак седму групу дјеце из Српске у Бечићима, који тамо бораве у оквиру реализације пројекта „Социјализација дјеце Републике Српске".

Пројекат започет 2002. године у континуитету и у потпуности финансира Јавни фонд за дјечију заштиту, а реализује га у сарадњи са Министарством здравља и социјалне заштите.  

Дјеца-корисници овог пројекта су дјеца без родитељског старања, дјеца са потешкоћама у развоју, дјеца из социјално угрожених породица, жртве насиља, као и посебно талентована дјеца. Боравак дјеце организован је у смјенама од по десет дана у намјенски изграђеном одмаралишту.

Пратећи реализацију Пројекта, Омбудсман за дјецу сваког љета организује посјету дјеци и том приликом организује едукативне радионице о правима дјетета, разговара с дјецом и стручним тимом - васпитачима, медицинским особљем, спортским стручњацима, волонтерима, који брину о здрављу дјеце, организују слободно вријеме дјеце кроз спорт, рекреацију, креативне радионице.

У VII смјени боравило је 161 дијете из Котор Вароши, Челинца, Бијељине, Брчко Дистрикта, Шипова, из Бања Луке - из Дома „Рада Врањешевић" и по препоруци Центра за социјални рад Бања Лука.