ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

У организацији УГ „Нови пут" из Мостара, уз подршку заједничког програма Европске уније и Вијећа Европе, у Сарајеву је одржана конференција „Трговина дјецом у БиХ - тренутна ситуација и могући одговори"

На конференцији су поред организатора учествовали представници пројекта „Превенција и сузбијање трговине људима у Босни и Херцеговини", представници канцеларије Савјета Европе, помоћница министра за људска права и избјеглице, државни координатор за борбу против трговине људима у БиХ, представник МУП РС, омбудсман за дјецу, те представници бројних невладиних организација и медија.

Учесници конференције су нагласили да је основни циљ кампања које су претходиле, као и конференције, подизање свијести јавности, дјеце, младих, њихових родитеља, старатеља, запослених у домовима за дјецу без родитељског старања и надлежним институцијама о овом проблему и потреби заштите дјеце и младих. Истраживања су показала да је трговина дјецом и женама на Западном Балкану у порасту, упркос бројним законодавним и другим мјерама које се предузимају.

Омбудсман за дјецу, Драгица Радовић, у уводном дијелу, нагласила је да Институција омбудсмана за дјецу у свом раду нема пријава које се експлицитно односе на трговину дјецом, у смислу њихове експлоатације у циљу остваривања користи других особа. Разлог је, могуће и околност да се питање трговине дјецом често везује за прелазак државних граница, што је у надлежности државних служби и институција.

Заједнички је закључак учесника конференције да је у борби против трговине дјецом потребан мултидисциплинарни приступ, како у превенцији, тако и у откривању и спречавању свих покушаја и облика трговине дјецом.