ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У Бијељини je одржан састанак радне групе за безбједност дјеце на подручју Града Бијељина, на коме се разговарало о актуелним проблемима везаним за заштиту дјеце од болести овисности (конзумирање алкохола, дувана и злоупотребу психоактивних супстанци дјеце и младих).

Радну групу чине представници: Центра за социјални рад, Полицијске управе, Дома здравља, Центра за ментално здравље, основних и средњих школа , УГ за образовање Рома „Отахарин" као и Градске управе Бијељина.

Констатовано је да је на подручју Града Бијељина евидентиран стални тренд повећања броја дјеце и омладине која конзумирају дуван, алкохол и психоактивне супстанце, што представља велику опасност за њих, њихове породице и озбиљан друштвени проблем.

Такође је указано на значај прије свега превентивног мулитидисциплинарног дјеловања свих релевантних институција, али је примарно истакнута неизоставна улога родитеља и породице, те неопходност подршке породици у јачању њене васпитне функције и родитељских компeтенција.

Састанку је присуствовала и г-ђа Јованка Вуковић, замјеница омбудсмана за дјецу која је том приликом подсјетила присутне на посебан Извјештај Институције из 2018. године на тему "Превенција употребе дувана и алкохола међу дјецом и младима".

Извјештајем je указано на проблем недостатка системске евиденције података о томе колико дјеце и младих конзумира дуван и алкохол, као и на дјеловање инспекцијских органа у контроли примјене релевантних закона.

Нагласила је и потребу  да се у образовни систем уведе предмет о здравом стилу живота, као и да се појача медијска активност  у погледу едукације младих, те осјетљивости цјелокупног друштва према овом проблему.