ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Дана 21.03. обиљежава се Међународни дан особа са Даун синдромом. Будући да постоје три копије 21. хромосома, регуларни тип синдрома Даун познат је и као трисомија 21, тако да је и за датум обиљежавања одабран 21. март као симболично представљање тих трију копија 21. хромосома.

Обиљежавањем Међународног дана синдрома Даун жели се упознати свијет с овим поремећајем и при томе подстаћи људе за веће поштовање права људи с Дауновим синдромом. Већим разумијевањем и побољшањем њиховог положаја у друштву можемо побољшати квалитет живота особа с синдромом Даун. 

Симбол Дана синдрома Даун су шарене чарапе јер их особе с Даун синдромом не могу упарити. Ношењем шарених чарапа показује се подршка борби особа с Даун синдромом како би се што боље интегрисали у друштво. 

Иако цијели свијет дана 21.03. обиљежава Међународни дан особа са Даун синдромом, особама са овим поремећајем  сваки дан је Дан особа са Даун синдромом, и ми као друштво требамо сви да дамо свој допринос да се ствари мијењају како би указали на потребе особа са  Даун синдромом, као и да је неопходно едуковати људе из свих области заједнице у којој живимо, јер је кључ у познавању онога што Даун синдром јесте, онога што  дијете с Даун синдромом може да уради. 

Морамо знати да је у различитости љепота и богатство живота, а сви ми морамо прихватити и те различитости и тако обогатити и себе и друге око нас, посебно дјецу коју припремамо за живот у толеранцији и миру. 

Омбудсман за дјецу подсјећа и на поштовање УН Конвенције о правима дјетета, а и домаће прописе у остваривању права дјеце са потешкоћама у развоју, на њихово равноправно учешће у друштву, у којем треба да уживају пун и достојан живот, у условима у којима се обезбјеђује њихово достојанство, постиже самосталност и олакшава активно учешће у заједници.