ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Међународни дан превенције вршњачког насиља, Дан ружичастих мајица, обиљежава се задње сриједе у мјесецу фебруару с циљем указивања на проблем вршњачког насиља и његове посљедице на развој и одрастање дјетета, те потребу неопходне сарадње школа и родитеља у препознавању насилног понашања код дјеце и благовремене реакције у сваком појединачном случају.

Родитељи и наставници имају одговорност за стални надзор и благовремену реакцију у свим случајевима насиља међу дјецом, али и дјеца имају одговорност за поштовање права других и другачијих.

Заштита дјеце од различитих облика насиља подразумијева превенцију, кроз едукацију дјеце од њиховог најранијег узраста, о штетности и неприхватљивости насилних облика понашања, а истовремено и едукацију одраслих о изазовима са којима се дјеца сусрећу, о начинима препознавања проблема, тражењу помоћи и рјешења. Врло је важна и неопходна адекватна реакција у циљу заштите дјетета које трпи насиље, али и одговарајуће подршке дјетету које се насилно понаша.

Свако дијете има право на заштиту од свих облика насиља, злостављања и занемаривања, не постоји ниједан разлог због којег би дијете трпјело насилно понашање од било кога, нити иједан разлог којим се може правдати изостанак реакције одраслих у предузимању мјера у заштити дјетета.