ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Омбудсмани Босне и Херцеговине проф.др Љубинко Митровић, др Јасминка Џумхур и Нивес Јукић  одржали су данас састанак са Драгицом Радовић, омбудсманом за дјецу Републике Српске на коме је разговарано о бројним питањима остваривања права дјеце и њихове заштите, чиме је настављена успјешна сарадња ове двије институције. 

Тема састанка били су различити аспекти заштите дјечијих права, као и питања сарадње из надлежности и дјелокруга функционисања двије институције, посебно у контексту пандемије коронавируса. 

Током састанка разговарано је о актуелним темама, попут питања вакцинације наших грађана, али и о конкретним планираним будућим активностима институција. Посебан значај дат је грађанима који су се истовремено обратили и Омбудсмaнима Босне и Херцеговине и Омбудсману за дјецу Републике Српске, те је закључено да ће се и у будућности сарађивати ради заштите права и интереса дјетета. Било је говора и о заједничкој будућој сарадњи у раду, посебно када је ријеч о новим законским рјешењима како би се унаприједила заштита дјеце - нпр. измјене и допуне породичних закона, оснивање алиментационих фондова, јасно дефинисање критеријума за избор ученика генерације у основним и средњим школама и слично. Како је закључено током састанка, у будућности је потребно планирати заједничко дјеловање у конкретним предметима, али и у случајевима која подразумијевају рјешавање системских проблема и заговарања нових законских рјешења у најбољем интересу дјетета. 

Оцјењујући данашњи састанак веома корисним, омбудсмани су се сагласили о потреби заједничког дјеловања на одређеним питањима остваривања права дјеце, укључујући и издавање заједничких препорука.