ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Дан сигурног интернета је међународни дан који се на иницијативу Европске комисије обиљежава дуги низ година, другог дана друге седмице другог мјесеца, а који се ове године обиљежава 9. фебруара под слоганом „Заједно за бољи интернет".

За Омбудсмана за дјецу ово је јединствена прилика да позове дјецу и младе, њихове родитеље, али и све субјекте у области заштите дјеце и младих, а нарочито образовања, информационих и комуникационих технологија и медија да промовишу сигурно кориштење интернета и ИКТ средстава и технологија.

Савремена средства комуникације и интернет као медиј имају бројне позитивне, али и негативне стране. Дјеца и млади уз њих могу учити, проналазити квалитетне информације за своје школске и ваншколске активности, комуницирати и размјењивати искуства, мишљења и информације с вршњацима, читати књиге, информисати се о догађајима, итд. Кориштење интернета омогућава активно, креативно и самостално учење.

Међутим, не смијемо заборавити и на све могуће негативне стране и скривене опасности. Неквалитетне и непровјерене информације, информације и виртуелни догађаји који би могли потенцијално негативно утицати на дјечији развој, непримјерени  и за дјецу неприхватљиви аудио и визуелни садржаји (насилни и порнографски садржаји), све чешће по живот и здравље дјетета опасне игре „изазова" на друштвеним мрежама и разним wеб платформама, говор мржње, угрожавање приватности дјететаи/или његове породице, ... -само су неке од њих.

Незаобилазна је чињеница да су савремене ИКТ технологије и средства присутна и потребна у одрастању наше дјеце. Зато је веома важно да дамо упутства дјеци да се у овом свијету правилно и сигурно орјентишу, да препознају и избјегну опасности којима могу бити изложени, да заштите себе и своја права и интересе, али и да максимално искористе све могуће предности које им стоје на распологању.

Ситуација са корона вирусом и преусмјеравање многих животних активности на онлине комуникацију још више нас увјерава да је једина сигурна заштита дјеце њихова правовремена едукација о предностима и ризицима савремених ИКТ технологија и самог интернета. Само дјеца која то знају и која имају довољно провјерених и потпуних информација о томе, могу препознати ситуације које их повређују и угрожавају, те правовремено и адекватно реаговати.