ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У поводу Међународног дана људских права, путем зоом платформе, Покрајински заштитник грађана Војводине - омбудсман, организовао је округли сто под називом "Пандемија и људска права - изазови и дилеме".

Позиву да учествују у размјени искустава остваривања и заштите људских права у условима пандемије, осим организатора, одазвали су се представници Мисије ОЕБС-а у Србији, Повјереник за заштиту равноправности, УНИЦЕФ Србија, Омбудсман за дјецу РС, Омбудсман за људска права БиХ, те представници асоцијација особа са менталним инвалидитетом, невладине организације које се баве заштитом људских права и представници медија.

Ово је била прилика да представници институција изнесу своја искуства и запажања, као и проблеме са којима се суочавају земље у региону у остваривању заштите права дјетета, права оних који живе у тешким економским условима, особа са инвалидитетом, те потребу додатног системског ангажовања у заштити од свих облика насиља.

Омбудсман за дјецу Драгица Радовић говорила је о потреби успостављања додатних механизама заштите потребних за заштиту дјеце од насиља у складу са законом утврђеним овлаштењима, те прописаним мјерама за заштиту здравља.