ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Поводом Међународног дана дјетета који се обиљежава  20. новембра,  мисија ОСЦЕ-а у Босни и Херцеговини организовала је онлајн семинар преко Зоом платформе под називом „Експлоатација дјеце кроз дјечији брак".

Семинар је организован кроз два панела на којима су разматрана следећа питања: када дјечији брак постаје трговина људима, које улоге требају играти релевантни актери, које су најдјелотворније методе заштите, како дјеце, тако и жртава сексуалног насиља и трговине људима узимајући у обзир и домаћи и међународне правне системе. И поред постојања низа релевантних међународних конвенција, домаћих закона и напора институција и тијела власти и невладиних организација, многе дјевојчице су често изложене присилним и дјечијим браковима, а што често представља трговину људима. Иако се рани бракови сматрају традицијом у ромској култури, неке студије показују да таква пракса постоји у готово свим културама.

Семинару је присуствовало преко 120 учесника, међу којима је била и представница Омбудсмана за дјецу. Она је нагласила важност и значај превентивног дјеловања. Истакла је да је, у вези са малољетничким браковима, Институција препознала проблем угрожавања права дјетета на образовање и негативан утицај на њихов психофизички развој. У том смислу Институција је током претходниих година провела више истраживања: Репродуктивно здравље-ставови младих, Сексуална експлоатација дјеце у РС и Проблеми и ризици малољетничких бракова, те указала на потребу да едукација дјеце о њиховом здрављу буде дио образовног система, па је у том смислу  упућена Препорука Министарству просвјете и културе.