ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Као дио своје мисије, World Vision свакодневно посвећује посебну пажњу раду за добробит дјеце, нарочито најрањивије, ослушкујући глас дјеце и истражујући њихове потребе. Тако је World Vision у БиХ током 2020.године понукан евидентним далекосежним импликацијама пандемије COVID-19 на животе дјеце, спровео и учествовао у низу истраживања и консултација са дјецом а нека од њих су осмислила и водила дјеца.

Током протеклих мјесеци, у циљу бољег разумијевања новонастале ситуације, World Vision је провео низ вриједних консултација и истраживања, са дјецом и о дјеци. Од дјеце и младих се учило како пандемија вируса COVID-19 мијења њихове животе, у првом реду кроз продубљен проблем насиља над и међу дјецом, прекид друштвених веза и мрежа подршке, нарушено образовање, страх за егзистенцију породице. У исто вријеме слушали су и били инспирисани начинима на које дјеца одбијају да пасивно чекају рјешење, већ проактивно и одговорно дјелују, пружају подршку, мотивишу једни друге и доприносе позитивној промјени.      

19. и 20. новембар, два битна датума која 'раме уз раме' обиљежавају Дан борбе против насља над дјецом и Дан дјечијих права, ове године се услед новонастале ситуације дочекују у посебним околностима, те је поводом истих у четвртак 19.11.2020.године путеm зоом апликације одржан онлине wебинар на тему „Саслушајмо дјецу да бисмо их адекватно заштитили! Сазнајмо како глобална пандемија мијења животе дјеце у БиХ и дјелујмо!" коме су поред гостију из других области присуствовали и представници институције Омбудсмана за дјецу.