DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Kao dio svoje misije, World Vision svakodnevno posvećuje posebnu pažnju radu za dobrobit djece, naročito najranjivije, osluškujući glas djece i istražujući njihove potrebe. Tako je World Vision u BiH tokom 2020.godine ponukan evidentnim dalekosežnim implikacijama pandemije COVID-19 na živote djece, sproveo i učestvovao u nizu istraživanja i konsultacija sa djecom a neka od njih su osmislila i vodila djeca.

Tokom proteklih mjeseci, u cilju boljeg razumijevanja novonastale situacije, World Vision je proveo niz vrijednih konsultacija i istraživanja, sa djecom i o djeci. Od djece i mladih se učilo kako pandemija virusa COVID-19 mijenja njihove živote, u prvom redu kroz produbljen problem nasilja nad i među djecom, prekid društvenih veza i mreža podrške, narušeno obrazovanje, strah za egzistenciju porodice. U isto vrijeme slušali su i bili inspirisani načinima na koje djeca odbijaju da pasivno čekaju rješenje, već proaktivno i odgovorno djeluju, pružaju podršku, motivišu jedni druge i doprinose pozitivnoj promjeni. 

19. i 20. novembar, dva bitna datuma koja 'rame uz rame' obilježavaju Dan borbe protiv naslja nad djecom i Dan dječijih prava, ove godine se usled novonastale situacije dočekuju u posebnim okolnostima, te je povodom istih u četvrtak 19.11.2020.godine pute zoom aplikacije održan online webinar na temu „Saslušajmo djecu da bismo ih adekvatno zaštitili! Saznajmo kako globalna pandemija mijenja živote djece u BiH i djelujmo!", kome su pored ostalih gostiju prisustvovali i predstavnici institucije Ombudsmana za djecu.