ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У организацији коалиције организације особа са инвалидитетом Града Бијељина "Колоси" као дио заједничке активности програма Myright 21.20.2010. године у Бијељини је одржан Округли сто на тему „Презентација представницима институције система о значају примјене члана 24. УН Конвенције о правима особа са инвалидитетом". 

Ово је била прилика да се размјене стручна мишљења представника институција  и аутентична искуства особа са инвалидитетом, између осталог и  везано за инклузивно образовање дјеце и младих. Током дискусије указано је на ограничавајуће факторе у процесу инклузије,као што су :постојање архитектонских баријера у образовним и установама културе,недостатак стручних кадрова у школама,недовољна обученост просвјетних радника за рад са дјецом са сметњама у развоју,као и дуг период од покретања поступка за процјену преосталих капацитета ученика до доношења налаза и мишљења од стране стручне комисије Центра за социјални рад (који је основа за дефинисање индивидуалних програма за рад са учеником са сметњама у развоју).  

Округлом столу је поред представника школа и предшколских установа регије Бијељина, Педагошког завода, Завода за запошљавања, Јавног Фонда за дјечију заштиту, Градске управе присуствовала и активно учешће узела Замјеник Омбудсмана за дјецу Јованка Вуковић.