ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Поводом обиљежавања „Дјечије недјеље", у сарадњи са Музејом Републике Српске, представница Омбудсмана за дјецу данас је одржала радионицу „Здраве навике" за десеторо дјеце - штићеника Дјечијег дома „Рада Врањешевић" која похађају од I до V разеда основне школе.

Како се ове године Дјечија недјеља обиљежава под заједничким слоганом „Здраво тијело, ведар дух", за радионицу је одабрана тема о здравим животним навикама, прије свега навикама одржавања личне хигијене у функцији здравља.

Термин „здравље" у сваком контексту и на свим језицима свијета има позитивно значење. По дефиницији, представља физичко, психичко и социјални благостање, тако да, поред медицинске, има и своју филозофску, психолошку, социјални и економску димензију.

Период раног дјетињства представља „идеалан простор" за стицање знања, навика и свијести о потреби усвајања здравог начина живота. Понашање које води здрављу, усвојено у почетним годинама дјетињства и школовања, остаје „уграђено" и добрим дијелом чини темељ каснијег стила живота.

Дјеца су активно учествовала у радионици, отворено говорила о својим хигијенским и здравим навикама, са мноштвом примјера из свакодневног живота. Вриједно је истакнути да су показала спремност за поправљање лоших и усвајање нових образаца здравих навика.

Епидемиолошка ситуација нам налаже да учимо дјецу здравим стиловима живота, али је јако битно и да ми одрасли својим примјером покажемо дјеци како се „чува" здравље.