ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Сваке године у првој седмици мјесеца октобра у цијелом свијету обиљежава се „Дјечија недјеља", недјеља у којој се промовишу права дјетета уз различите културно-образовне и спортске активности намијењене дјеци.

Манифестација Дјечија недјеља ове године одржаће се у периоду од 05. до 11. октобра под заједничким слоганом: „Здраво тијело, ведар дух", а Министарство здравља и социјалне заштите у складу са Законом о дјечијој заштити  донијело је Програм активности за вријеме трајања Дјечије недјеље у Републици Српској, у који су укључене активности Министарства здравља и социјалне заштите, Министарства породице, омладине и спорта, Министарства просвјете и културе, Омбудсмана за дјецу и активности градова и општина.

Због тренутне ситуације узроковане вирусом ЦОВИД-19, све активнсоти и програми се одвијају у складу са епидемиолошким мјерама, уз поштовање Препорука ЈЗУ Института за јавно здравство Републике Српске.

Институција Омбудсмана за дјецу је своје активности прилагодила епидемиолошкој ситуацији и препорученим мјерама, па ће неке од активности у наредном периоду бити организоване онлине, али је изузетно важно да се одржи комуникација са дјецом, да им се пружи прилика да изнесу своја размишљана о свим питањима која их се тичу.

Дјечија недјеља је управо прилика да се кроз различите културно-образовне и спортске активности, радионице у њиховом амбијенту и друге пригодне активности, подсјетимо и на једно од основних начела УН Конвенције о правима дјетета - право на партиципацију, право да се њихов глас чује, а посебно њихова размишљања о томе како се сналазе у тренутној ситуацији, у којој су им наметнута многа ограничења.