ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Данас је у градском парку у Добоју организовано обиљежавање "Златног септембра - мјесеца подршке дјеци обољелој од рака". Догађај је организовао ЈУ Дом здравља Добој у сарадњи са Удружењем родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра" Бања Лука. Подршку овом догађају својим присуством изразили су и представници Омбудсмана за дјецу из Добоја, представници града, јавних установа и удружења грађана.

Циљ ове активности је подизање свијести о раку код дјеце и адолесцената и проблемима с којима се сусрећу, о значају пружања подршке малишанима који су обољели и њиховим породицама како током периода лијечења тако и у периоду опоравка. Борба коју пролазе малишани и породице је мукотрпна, тешка, дуга и препуна неизвјесности, а брига се наставља и након излијечења.

Уз поштовање препоручених епидемиолошких мјера, организована је подјела златних тракица, балона као и заштитних маски пролазницима.

Право на здравствену заштиту је једно од темељних права УН Конвенције о правима дјетета а брига о најрањивијим категоријама и њиховима породицама које се боре са  тешким болестима је задатак и обавеза не само здравственог система, него и цијелог друштва у коме живимо.