DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Danas je u gradskom parku u Doboju organizovano obilježavanje "Zlatnog septembra - mjeseca podrške djeci oboljeloj od raka". Događaj je organizovao JU Dom zdravlja Doboj u saradnji sa Udruženjem roditelja djece oboljele od malignih bolesti „Iskra" Banja Luka. Podršku ovom događaju svojim prisustvom izrazili su i predstavnici Ombudsmana za djecu iz Doboja, predstavnici grada, javnih ustanova i udruženja građana.

Cilj ove aktivnosti je podizanje svijesti o raku kod djece i adolescenata i problemima s kojima se susreću, o značaju pružanja podrške mališanima koji su oboljeli i njihovim porodicama kako tokom perioda liječenja tako i u periodu oporavka. Borba koju prolaze mališani i porodice je mukotrpna, teška, duga i prepuna neizvjesnosti, a briga se nastavlja i nakon izliječenja.

Uz poštovanje preporučenih epidemioloških mjera, organizovana je podjela zlatnih trakica, balona kao i zaštitnih maski prolaznicima.

Pravo na zdravstvenu zaštitu je jedno od temeljnih prava UN Konvencije o pravima djeteta a briga o najranjivijim kategorijama i njihovima porodicama koje se bore sa  teškim bolestima je zadatak i obaveza ne samo zdravstvenog sistema, nego i cijelog društva u kome živimo.