DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Ombudsman za djecu Republike Srpske Dragica Radović, na poziv domaćina, posjetila je Instituciju zaštitnika građana Republike Srbije. Ovo je prva zvanična posjeta ombudsmana za djecu Republike Srpske ovoj instituciji Srbije.

Cilj posjete je, pored razmjene primjera dobre prakse u vezi sa institucionalnom efikasnošću i odnosa sa javnim institucijama i civilnim sektorom, i usaglašavanje politika i aktivnosti institucija u oblasti zaštite prava djece, te posebno jačanje regionalne saradnje i saradnje institucija Ombudsmana za djecu Srpske i Zaštitnika građana Srbije.

Na sastanku sa gospodinom Zoranom Pašalićem, zaštitnikom građana Srbije, razgovaralo se o saradnji dvije institucije u oblasti promocije i zaštite ljudskih prava s naglaskom na ostvarivanje i zaštitu prava djece. Obostrano je izražena spremnost za realizaciju zajedničkih akcija i projekata. Tokom susreta bilo je riječi i o drugim pitanjima od značaja za rad ove dvije nezavisne institucije.

Zaključeno je da je potrebno dodatno angažovanje društvenih zajednica Republike Srpske i Srbije s ciljem što efikasnije zaštite prava djece.