ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Канцеларију Омбудсмана за дјецу Републике Српске у Бијељини, посјетили су представници Асоцијације средњошколаца БиХ-локални тим Бијељина, у склопу реализације пројекта "Yuo". Претходним писменим обраћањем су навели да је циљ Појекта  да средњошколци посјете одређене установе, институције и појединце-професионалце, који могу допринијети напредовању младих  и ширењу спознаја о значају и улози одређених  друштвених субјеката у животу дјеце и младих, али и могућностима њиховог ангажовања у локалним заједницама на побољшању квалитета живота у локалним срединама, који ће прије свега поправити њихов положај. С тим у вези, исказали су жељу да се упознају са улогом и значајем Омбудсмана за дјецу РС и нарочито са радом и искуствима канцеларије у Бијељини.

Поштујући све препоручене мјере заштите, због тренутне епидемиолошке ситуације изазване вирусом корона, институцију Омбудсмана- канцеларију у Бијељини, посјетило је шесторо средњошколаца из пет средњих школа (Гимназија, Техничка, Пољопривредна и Економска  школа из Бијељине и Средња стручна школа Јања).

Ученици су исказали посебно интересовање за Конвенцију УН о правима дјетета и њену примјену, као и за примјере повреде права дјетета у Бијељини и модалитете у њиховој заштити. Исказали су спремност да сарађују са Омбудсманом за дјецу, да ако примјете у окружењу повреду права неког дјетета то пријаве Институцији, али и жељу да буду сарадници Институције  у промоцији Конвенције.