ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Школска 2019/20. година завршава се на начин који нико није могао предвидјети у септембру 2019.год. кад се послије љетњег распуста огласило школско звоно. Школске клупе, учионице, зборнице и школска дворишта  су празни од марта мјесеца ове године до сада, због пандемије ЦОРОНА вируса. Настава и учење у овом периоду, према упутствима и одлукама надлежног министарства организовани су на даљину, примјеном различитих средстава електронске комуникације. Нова знања су стечена и утврђена уз велико залагање родитеља, наставника, професора, директора школа и просвјетно-педагошких служби, ученици су оцијењени, матурски радови написани и вријеме је да почне распуст.

Омбудсман за дјецу користи прилику да честита успјешан завршетак школске године ученицима, просвјетним радницима, те свима укљученим у наставни процес.

За сваку похвалу су напори свих вас јер сте у ситуацији, која је нова за све грађане, показали изузетну професионалност и одговорност, те омогућили да право на образовање, које је једно од основних права према УН Конвенцији о правима дјетета, буде испоштовано. При томе, свој дјеци је напором друштвене заједнице омогућен приступ образовању под једнаким условима тако да су уважена и начела УН Конвенције о недискриминацији и најбољем интересу дјетета.

Посебно треба поменути матуранте, оне велике, који завршавају средњу школу и улазе у свијет одраслих, којима је ситуација узрокована ЦОВИДОМ 19 онемогућила да своје школовање или његову етапу у средњошколском образовном систему заврше као и раније генерације, уз весеље, пјесму и прославу, јер су то догађаји који се памте кроз цијели живот. Али, ви, матуранти, сте показали озбиљност и зрелост, свијест да је знање које сте стекли најважније, показали сте да је матура више од свечане хаљине, одијела, више од матурског плеса, а другарство из школских клупа трајно је и за цијели живот. Тиме сте показали да сте кроз одрастање и школовање постали одговорни чланови друштва. Вама, вашим родитељима и наставницима честитам на томе! Желим вам срећу и успјех у будућем животу, раду и наставку школовања.

Малим матурантима, свршеним основцима желим упис у одабране средње школе, а свим ученицима безбрижан школски распуст.

                                                                            Омбудсман за дјецу

                                                                             Драгица Радовић