ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Након двомјесечне паузе, у склопу ублажавања мјера уведених током пандемије коронавирусом, али уз бројне епидемиолошке мјере дјеца се враћају у предшколске установе.

Повратак дјеце у вртиће, 11.5.2020.године, отвара бројна питања, прије свега јесу ли створене све претпоставке за очување здравља дјеце.

ЈЗУ Институт за јавно здавство Републике Српске објавио је Упутство за постепено ублажавање мјера које се односи на предшколске установе, које је предходило повратку дјеце у вртиће.

Наведеним Упутством јасно је прописан цијели низ свеобухватних мјера, којима се између осталог захтијева:

-да се осигурају потребни услови за провођење мјера из Упутства,

-да се мјере потпуно и доследно примјенују,

-већа одговорност свих субјеката заштите, управе и запослених у васпитно образовним установама, ресорног министарства, надлежних служби локалне заједнице, али и родитеља,

-стални надзор и контрола у провођењу мјера, те адекватна реакција према онима који мјере не буду проводили у континуитету све док Упутство буде на снази.

Цијели низ мјера прописаних Упутством су и нова правила понашања - промјене код доласка у вртић, боравак у установи до одласка из установе, за која ће дјеца требати времена да их прихвате, а одрасли и вријеме и стрпљење да се дјеца навикну на промијењене околности.

Омбудсман за дјецу подсјећа све предшколске установе да досљедно и са повећаним степеном одговорности примјењују све мјере из Упутства, а од надлежних установа и служби оправдано се очекује стална и квалитетна контрола.

Јер, здравље дјеце је најважније и оно мора бити приоритет.

Омбудсман за дјецу жели дјеци, родитељима и запосленим у предшколским установама сретан повратак у дјечији свијет, са жељом да осмјех и весела пјесма буде њихова свакодневница.