ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Нови број телефона на који можете контактирати Омбудсман за дјецу, канцеларија у Бањој Луци је 051/221 991 и 066/884 877.

Главна порука коју нам ових дана упућују надлежне институције је останите код куће. И то је најбоља порука. То останите код куће значи забрану окупљања и прво треба да спријечи ширење вируса, али је истовремено и апел свима нама да поштујемо правила, да будемо дисциплиновани, да мјењамо нека понашања која нису примјерена датим условима, то је позив на одговорно понашање свих.

Тренутна ситуација налаже забрану окупљања/то значи избјегавање физичког контакта са другим људима, али то не значи и забрану да се повежемо са другима и остварујемо комуникацију на даљину.

Тренутна ситуација налаже да имамо поврење у институције и да пратимо њихове препоруке и да се придржавамо прописаних мјера.

У прилогу наводимо адресе на којима се могу добити потребне информације:

- Службена страница Владе РС за правовремене и тачне информације о коронавирусу

- Министарстрво здравља и социјалне заштите РС

- ЈЗУ Институт за јавно здравство РС

Такође, преносимио текст Друштва психолога Републике Српске - Како дјеци објаснити шта је корона вирус?

“Сви већ увелико знамо да се скоро цијели свијет суочава са проблемом корона вируса те се може рећи да већина људи у већој или мањој мјери доживљавамо страх и забринутост. Ова осјећања су потпуно нормална и очекивана, те не заобилазе дјецу и веома је важно да као одрасли знамо разговарати са дјецом о проблему корона вируса како би они могли да разумију о чему се тачно ради те, како би заштитили своје физичко и ментлано здравље. Стога је очекивано да ће дјеца тражити од родитеља и других важних одраслих да добију информације о вирусу. Прва важна ствар је да родитељи сами имају тачне информације о томе шта је вирус, како се шири и који су начини да се сачувамо од заразе, а након тога могу и дјеци дати квалитетне инфромације.

1. Цртање и игра

Цртање и игра начин је одличан за дјецу до 10 година старости јер ће им омогућити да на конкретном нивоу уз занимљиве примјере добију идеју и менталну слику о томе како вируси игледају и како се шире. Поред тога ово је примјер који ће родитељима и дјеци омогућити и квалитетно провођење времена што има опуштајући ефекат. Родитељи заједно са дјецом могу на папиру цртати различите облике вируса, бојити их на различите начине или им чак давати имена, како би дјеци било занимљивије. Након што се нацрта неколико примјера дјете и родитељ могу глумити да кишу или кашљу те да тако папириће разбацају по своме дому. На овај начин дијете учи како се вирус шири и зашто је важно да држимо растојање. Након овога родитељи заједно са дјецом могу отићи опрати руке како би очистили боју која такође представља вирусе, те ће дјеца тако научити како се прањем руку могу заштити од заразе. Додатак овој игри може бити да родитељ или дијете обоје своје прсте воденим бојицама или темперама што у игри представља заразу, те да увиде како додиривањем ствари остављају трагове и шире вирусе. И ова игра се може завршити заједничким прањем руку. Ове активности помажу дјеци да науче да зашитите себе и друге људе чиме градимо друштвену одговорност.

2. Видео и интернет (за старије од 10 година)

Очекивано је да старија дјеца неће бити мотивисана за игру и цртање те да ће можда више времена проводити на интернету. Заједничко гледање видеа на интернету који приказују шта је корона, како се шири и како се можемо заштити, може бити занимиљиво за старију дјецу а уједно и примјер како да интернет користе на квалитетан начин да добију потребне информације.

3. Отворен разговор и питања

У оба горе наведена примјера, важно је да дјеца родитељи причају са дјецом, испитују њихова размишљања и како се осјећају. Уколико вам дијете поставља питање на које не знате одговор будите примјер како да заједно добијете тачне и провјерене информације преко интернета и медија, те провјерите да ли је дијете информације разумјело.

У случају да су вам потребне додатне информације слободно се обратите нашој бесплатној линији Плави телефон на број 080 05 03 05 гдје ће вам савјетници дати стручну подршку.“