ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

У  организацији Удружења грађана за промоцију  образовања Рома „Отахарин" из  Бијељине, а у оквиру пројекта „Прихватање родне равноправности за бољу перспективу дјевојчица и жена Ромкиња", у Бијељини је одржана конференција на тему „Заједно за бољи положај жена и дјевојчица Ромкиња''.

Конференција је била прилика за размјену искустава представника ромске заједнице и надлежних институција на републичком и локалном нивоу и у том смислу унапређење мултисекторске сарадње у циљу побољшања положаја жена и дјевојчица Ромкиња.

У раду конференције учествовали су представници из правосуђа, здравства, образовања, предшколских установа, социјалне заштите, Гендер центра, локалне управе града Бијељине и Омбудсмана за дјецу.

Уводна излагања имали су директорица Гендер центра Владе Републике Српске Мирјана Лукач, замјеница омбудсмана за дјецу Републике Српске мр Јованка Вуковић, извршни директор УГ „Отахарин" Драган Јоковић и Љубица Млађеновић представник ГУ Града Бијељина.

Један од закључака конференције је да мултисекторским приступом треба контуинуирано радити на едукацији и образовању ромске дјеце, посебно дјевојчица, на њиховом оснаживању, између осталог и у циљу превенције уласка  у малољетничке бракове или ванбрачне заједнице.