ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Ближи нам се Нова година и Божићни празници, вријеме славља и весеља у друштву најмилијих, које врло лако може да се претвори у ноћну мору, уколико нисмо опрезни са употребом пиротехничких средстава. С обзиром на то да је употреба пиротехничких средстава посебно петарди уобичајен дио новогодишње прославе, често се догађају несреће, а најчешће страдају управо најмлађи, односно дјеца.

Пиротехничка средства нису безазлена разонода, нити средства за забаву, већ опасна средства која могу изазвати тешке тјелесне повреде онога који их користи, или некога из околине, посебно у ситуацијама када их користе дјеца, без надзора и знања одраслих.

Одрастање дјетета је процес који одређује његову будућност и припрема га за свијет одраслих и самосталан живот у њему, зато је обавеза свих да најбољи интерес и сигурност дјетета буду увијек заступљени у свим ситуацијама које се тичу дјетета, па и у дјечијим играма, а посебна је одговорност на родитељима, јер је Породичним законом Републике Српске јасно уређено да родитељи имају дужност и право да штите своју малољетну дјецу и да се брину о њиховом животу и здрављу.

Пропуштањем дужне пажње у свим ситуацијама, па и у дјечијој игри и употребом петарди, посљедице за дијете и његово здравље и психофизички развој могу бити веома тешке и дуготрајне са несагледиво штетним ефектима,  а родитељи, прије свих, сносе одговорност за поступање своје малољетне дјеце.

Овом приликом подсјећамо родитеље да током предстојећих празника посебну пажњу посвете својој дјеци, јер је у вријеме предпразничког и празничког расположења евидентна повећана употреба пиротехничких средстава, посебно петарди, а тиме је и ризик за повријеђивање дјеце повећан.

Омбудсман за дјецу Републике Српске апелује на родитеље да упознају своју дјецу са опасностима која им пријети употребом пиротехничких средстава-петарди, да им не купују и не поклањају ова опасна средства, као и да буду узор својој дјеци, да иста не користе пред дјецом, јер тиме подстичу њихову радозналост и шаљу им поруку да пиротехничка средства нису опасне играчке за њихову дјецу.

За наше најмлађе имамо поруку да не купују или користе ове производе без знања својих родитеља, да то никад не раде на наговор друге дјеце, као и да, уколико имају сазнања да неко у школу доноси петарде или слична пиротехничка средства, о томе одмах обавијесте наставнике или родитеље.

Сваке године све већи број дјеце страда од употребе пиротехничких средстава, а обавеза одраслих је да превентивно реагују на вријеме и да едукују најмладје о опасностима које им пријете од истих. Најбоља превентива јесте некориштење пиротехничких средстава јер се празници могу прославити љепше, угодније и свечаније када не користимо ова опасна средства.