ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У оквиру активности поводом обиљежавања Међународног дана борбе против насиља над женама, руководство и стручни тим Средњошколског центра „Никола Тесла" из Брода, упутило је канцеларији Омбудсмана за дјецу у Добоју позив за одржавање предавања-радионице на тему „Насиље у породици, посљедице и његова превенција", као наставак добре сарадње од раније.

Одржане су двије радионице са ђацима пет одјељења првог разреда. Одзив и интерес дјеце за тему и проблем, о којем се у друштву чешће ћути него што се говори, најбоље осликава детаљ да су тражили да се вријеме предвиђено за рад радионица продужи.

У отвореном и искреном разговору изнесени су проблеми и посљедице са којима се жртве насиља у породици сусрећу, а лична искуства о којима су ученици смогли снаге и храбрости да говоре, само су знак да је проблем насиља у породици неријетка појава и у нашој средини. Разговарано је о разлозима због којих се жртве насиља одлучују да ћуте и трпе насиље, о ставовима и односу средине према породици у којој се дешава насиље и о механизму заштите и помоћи жртвама. Сматрају да помоћ и заштита жртава породичног насиља није довољно ефикасна.

Заједнички смо дошли до закључка да „насиље треба да постане видљивије" и да о њему не треба да се ћути. Слажу се да је у циљу смањења насиља потребно превентивно дјеловање и рад са младим људима пред којима тек стоји формирање породице.