ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Поводом обиљежавања 30 година од усвајања Конвенције Уједињених нација о правима дјетета, Омбудсман за дјецу Републике Српске организовао je oкругли сто на тему „Дјеца у хранитељству у Републици Српској". Домаћин скупа била je канцеларија Омбудсмана за дјецу у Бијељини.

Скуп су отворили Драгица Радовић, oмбудсман за дјецу и Павле Паунић, помоћник министра здравља и социјалне заштите, а у раду су, поред представника 13 центара за социјални рад регије Семберије, Посавине, Мајевице и Подриња (социјални радници, психолози, правници), учествовали и представници образовних институција, невладиног сектора, као и млади из асоцијације средњошколаца.

Представници Институције презентовали су резултате истраживања „Дјеца у хранитељству у Републици Српској", које је Омбудсман за дјецу реализовао током 2019. године, након чега је услиједила дискусија. Присутни су износили своја искуства, проблеме и позитивне примјере, као и идеје за унапређење хранитељства. Посебно је било запажено присуство хранитељке и двије  дјевојке (сестре), које су биле у хранитељству. То је била прилика да учесници oкруглог стола чују аутентична искуства и сугестије оних који су директни актери у хранитељству. Дјевојке су изнијеле своја позитивна искуства, причале су о бенефитима боравка у хранитељским породицама, као и подршци центра за социјални рад на путу њиховог осамостаљивања. Хранитељка је говорила о својим мотивима, искуствима и препрекама, али и љепоти хранитељства, уз поруку да занимање хранитеља, којим се бави 14 година не би мијењала за своје звање дипл. правника.

У дискусијама су се искристалисале идеје, из којих ће произићи закључци, које ће дефинисати Омбудсман за дјецу Републике Српске у оквиру посебног извјештаја.