ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Дана 15.11.2019.године представљена је кампања „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској", коју је покренуло Министарство саобраћаја и веза у сарадњи са Министарством просвјете и културе, Републичким педагошким заводом и Радио-телевизијом Републике Српске.

Циљ кампање је подизање нивоа свијести код дјеце о значају медија, начину креирања медијског садржаја, кориштења медијских информација, тумачења, анализе и вредновања медијских порука.

Кампања „Јачање медијске писмености код дјеце у Републици Српској" путем форума и дебата за ученике, школских новина, упознавања рада локалних медија, израде приручника те бројних других мјера, треба да понуди ученицима одређене смјернице, али прије свега, да заштити њихова права.

У времену брзе и свеобухватне дигитализације, у коме нове технологије нуде огромне могућности у стварању, приступању и пласирању информација, изузетно је важно да учимо дјецу да критички размишљају, да препознају штетне медијске садржаје и да знају како да заштите своја права. Медијска писменост и развијање свијести о важности медија у савременом друштву важан су предуслов заштите права приватности и безбједности дјеце у медијима.