ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У склопу радионица „О твојм правима у твојој школи" представници институције Омбудсмана за дјецу посјетили су Основну школу „Борисав Станковић" у Бањалуци.

У разговору са руководством, сазнали смо да школу похађа 690 ученика, али је, нажалост, присутан тренд опадања броја новоуписаних ученика. У школи дјелује више секција, а похвалили су се и завидним резултатима ученика на регионалним и државним такмичењима.

Радионици „Да ли знамо шта је насиље?" присуствовали су по два представника Савјета ученика из свих разреда од VI до IX разреда. У уводном дијелу ученици су упознати са теоријским дијелом о појму и карактеристикама насиља, док су у другом дијелу кроз игру улога, ученици износили своја мишљења како би се понашали у појединим спорним ситуацијама. Показали су завидан ниво знања о проблему насиља, а посебно у дијелу који се односи на насиље на интернету. О теми насиља, како кажу, разговарали су на часовима одјељенске заједнице и на часовима Савјета ученика. Радује сазнање да су се сви сложили око тога да на насиље не треба одговарати новим насиљем, а ученицима је презентован и точак понашања као одговор на насилно понашање.

По завршетку, изразили су жељу да се у наредном периоду поново одржи радионица слична овој, али на другу тему, те смо тему за следећу радионицу оставили ученицима на избор.