ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Замјеница омбудсмана за дјецу Републике Српске, посјетила је данас општину Лопаре.
На састанку у општинској управи упознала је начелника са улогом и начином рада Омбудсмана за дјецу Републике Српске, и истакла значај канцеларије Омбудсмана за дјецу у Бијељини, за цијелу регију.
Начелник је исказао спремност за сарадњу и подршку раду Канцеларије у даљем унапређењу положаја дјеце и породица са дјецом на подручју општине Лопаре. Наглашен је значај заједничких активности Институције и општине, како превентивних, тако и у случају евентуалних проблема. У том контексту се разговарало о застоју у поступку формирања првостепене стручне комисије за процјену потреба и усмјеравања дјеце и омладине са сметњама у развоју у општини Лопаре, уз закључак да ће се начелник укључитии у разрјешење ове ситуације, како би дјеца циљних категорија благовремено прошла поступак процјене и добила адекватну бригу и заштиту.

У другом дијелу посјете овој мајевичкој општини, организован је обилазак дјечијег вртића „Лопаре". Капацитет установе је 75 мјеста, али због недовољног интереса, капацитети нису попуњени. Тренутно је 60-оро дјеце, распоређено у једној старијој јасличкој и двије предшколске групе. Међу њима је и један дјечак са сметњама у развоју, за кога је ангажован персонални асистент, кога финансира општина. Према ријечима директорице, овај вртић има најнижу цијену цјелодневног смјештаја у Српској (100 КМ по дјетету), што је између осталог мотивисало и родитеље који се баве пољопривредом или су незапослени да упишу своју дјецу у вртић „Лопаре".