DJECA SU REKLA

Imam pravo na zivot i igranje i to svi moraju cuti.

Jelena, 9 godina

Moja odgovornost je da poštujem svoje roditelje i da volim svoje ime i prezime.

Aleksandar, 7 godina

Imam pravo na pažnju.

Snježana, 8godina

Imam prava i obavezu da idem u skolu.

Marko, 10

Srećno je dijete koje ima porodicu koja ga voli, savjetuje i podržava.

Marina, 15 godina

Prava porodica treba od malena da nas uči ljubavi i poštovanju.

Jovana, 16 godina

Imam pravo na zaštitu i da me niko ne smije tući.

Milan,6 godina

U Novom Sadu  je 29. i 30.oktobra 2019. godine organizovan dvodnevni Međunarodni naučno-stručni skup posvećen značajnom jubileju - tridesetogodišnjici od usvajanja Konvencije o pravima djeteta. Skup pod nazivom „Zaštita prava deteta - 30 godina od usvajanja Konvencije o pravima deteta", organizovali su Pokrajinski zaštitnik građana - ombudsman i Institut za kriminološka i sociološka istraživanja iz Beograda.

Konferencija je okupila veliki broj učesnika iz Amerike, Engleske, Norveške, Holandije, Italije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rusije, Kine i drugih zemalja, različitog disciplinarnog usmjerenja i bogatog profesionalnog iskustva, kako bi kompleks dječijih prava bio na što potpuniji način elaboriran. Konferenciji je prisustvovala i Dragica Radović, ombudsman za djecu Republike Srpske.

Skup je otvorio prof. dr Zoran Pavlović, pokrajinski ombudsman,  i naglasio da je ovo još jedna prilika da se podsjetimo da je Konvencija utemeljila obaveze država potpisnica da na aktivan način upoznaju, kako odrasle, tako i djecu, sa principima i odredbama kojima je konkretizovana Opšta deklaracija o pravima čovjeka, a po kojima djetinjstvu pripada posebna briga i pomoć.

U svom obraćanju učesnicima ombudsman za djecu je naglasila značaj institucije Ombudsmana za zaštitu prava djeteta, kao nezavisne institucije, prenijela učesnicima iskustva u radu Ombudsmana za djecu Republike Srpske, te pozvala odrasle, predstavnike institucija i subjekata zaštite da djeci pruže ljubav, jer i ako nije predviđeno kao osnovno pravo djeteta, djeca imaju pravo na ljubav.

U toku konferencije održala su se i dva okrugla stola na kojima se debatovalo o zaštiti prava djece, ali iz različitih perspektiva; na prvom su se dječija prava tematizovala iz ugla nezavisnih institucija i ustanova socijalne zaštite, dok se na drugom okruglom stolu govorilo o ulozi pravosudnih organa u zaštiti prava djece.

Konferencija u Novom Sadu je okončana potpisivanjem regionalnog Sporazuma  o saradnji između Pokrajinskog zaštinika građana - ombudsmana i Ombudsmana za djecu Republike Srpske. Sporazum predviđa saradnju u oblastima istraživačkog rada, organizacije zajedničkih savjetovanja i kampanja, izdavanju zajedničkih saopštenja o kršenju prava djeteta, međusobne studijske posjete izabranih, postavljenih i zaposlenih lica radi konsultacije, razmjene znanja i iskustava, kao i postupanje jedne sporazumne strane po zamolnici za pravnu pomoć druge sporazumne strane.