ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

У наставку активности „О твојим правима у твојој школи" представница Омбудсмана за дјецу Републике Српске посјетила је Техничку школу „Михајло Пупин" у Бијељини.

Школа има дугу традицију. Почела је са радом давне 1921. године и једна је од најуспјешнијих, што је потврдило и престижно признање које је Техничкој школи у Бијељини, као најбољој средњој школи у Босни и Херцеговини додијељено 25. октобра. Директор је истакао да постоји велико интересовање свршених основаца за упис у ову школу, која на четири смјера (елетротехника, машинство и обрада материјала, саобраћај, шумарство и обрада дрвета)  нуди  седам, на тржишту рада врло тражених, занимања.

Едукативна радионица „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са 25 ученика I-2 разреда. Ученици су тему насиља прихватили са радозналошћу и о свакој врсти насиља, активно учествовали износећи примјере са којима су упознати. Кроз игре улога су за представљену врсту насиља, износили своје мишљење како би требало реаговати у датој ситуацији. Ова активност на радионици показала је да ученици нису довољно упознати са одредбама Протокола о поступању у случају вршњачког насиља, међу дјецом и младима у образовном систему, као и да немају јасну информацију коме треба у школи да се обрате у случају насиља. Представница Омбудсмана предложила је руководству школе да обезбједи упознавање ученика са одредбама Протокола.

На крају радионице, закључак је да је била корисна и исказана је потреба, како од стране ученика, тако и руководства школе, да се настави сарадња Омбудсмана за дјецу и школе.