ДЈЕЦА СУ РЕКЛА

Права породица треба од малена да нас учи љубави и поштовању.

Јована, 16 година

Моја одговорност је да поштујем своје родитеље и да волим своје име и презиме.

Александар, 7 година

Имам право на живот и играње и то сви морају чути.

Јелена, 9 година

Имам право на пажњу.

Сњежана, 8 година

Срећно је дијете које има породицу која га воли, савјетује и поджава.

Марина, 15 година

Имам права и обавезу да идем у школу.

Марко, 10

Имам право на заштиту и да ме нико не смије тући.

Милан,6 година

У живописном и јесењим бојама обојеном Пелагићеву, родном мјесту познатог народног просвјетитеља и учитеља Васе Пелагића, Основна школа која носи његово име била је домаћин представнику Омбудсмана за дјецу из канцеларије Добој.

У разговору са љубазним домаћинима сазнали смо много о историји, организацији и раду школе, коју тренутно похађа око 250 ђака. Уредно школско двориште, у којем је поред споменика народном учитељу постављен и сунчани сат, на који су посебно поносни, као и лијепо уређен и опремљен школски простор и музика која се за вријеме одмора емитује преко школског разгласа, омогућава да се дјеца у овој школи осјећају веома пријатно. У разговору о увијек актуелној теми насиља, истакли су да ту појаву веома озбиљно схватају и да настоје да, кроз рад школских органа са ђацима и њиховим родитељима, као и кроз сарадњу са органима локалне заједнице, превентивно дјелују на сузбијању сваког вида насиља.

Радионица на тему „Да ли знамо шта је насиље?" одржана је са ђацима два одјељења осмог разреда који су на почетку рада упознати са организацијом, надлежностима и начином рада Институције, а потом су учествовали у веома занимљивом разговору о појави и облицима насиља. Ђаци су показали велику заинтересованост за ову тему, врло лако су одредили дефиницију насиља и облике, као и могуће посљедице које оно оставља на жртву.

Представници школе, али и ђаци су изразили задовољство посјетом и одржавањем овакве радионице, те су показали жељу и спремност да се поново сусретнемо истим поводом.